ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ NEWS (on 30 Μαρτίου 2010) ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ.
Αφορά απάντηση του Υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη μετά από σχετική ερώτηση του Ανδρέα Μακρυπίδη. (Κάντε κλικ να την δείτε: ΕΔΩ )

Ένα σχόλιο του Λ. Τηλιγάδα για την παραπάνω ανάρτηση:

ΣΧΟΛΙΟ

Διαδικασία εξπρές: Υπογράψτε, αδειοδοτήστε, τελειώσατε. Πάει να πει: «Πάρτε διαόλοι βάγια κι έχω κι άλλα στο καλάθι. Φρέσκα βάγια, πράσινα, σα φύκια καλλιεργημένα ως μεταξωτές κορδέλες».
«Η ολοκλήρωση της αδειοδότησης» είπε ο κ. Παμπούκης «εκτιμάται περί το τέλος του 2010. Η υλοποίηση της επένδυσης εκτιμάται να ξεκινήσει στις αρχές του 2011, ενώ η επένδυση προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις φάσεις της το 2015».
Να ξέρετε πως οτιδήποτε «εκτιμάται», τιμάται. Και «η τιμή» των πραγμάτων «τιμή δεν έχει και χαρά σ’ όποιον την έχει».
Βέβαια δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Μακρυπίδης ενημέρωσε τον κ. Παμπούκη για τις απόψεις του για το θέμα, αλλά αν δεν το έκανε, πιστεύουμε ότι ποτέ δεν είναι αργά.
«Το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο που προγραμματίστηκε , σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνουμε το λαό της Αιτωλοακαρνανίας», έλεγε ο κ. Μακρυπίδης στις 15/1/09 (πηγή ΕΔΩ) «ότι θα συνεχίσει να είναι ένα εμπορικό λιμάνι για την ανάπτυξη της περιοχής και την ευημερία των κατοίκων της και δεν θα επιτρέψουμε να μεταβληθεί ούτε σε στρατικοποιημένη ζώνη ούτε σε «χαβούζα» με την εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ και επιθυμούν ξένα και ντόπια, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

Να σημειώσουμε εδώ ότι η παράγραφος αυτή είναι μέρος του χαιρετισμού που απηύθυνε ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποί πραγματοποιήθηκε εκείνη τη μέρα στον Αστακό από το συντονιστικό όργανο φορέων και πολιτών του Δήμου Αστακού, εκδηλώνοντας «έμπρακτα την αντίθεσή» του «στην απαράδεκτη ενέργεια των Αμερικάνων να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι του Αστακού στην μεταφορά πυρομαχικών και εξοπλισμού στο Ισραήλ για να συνεχίσει την γενοκτονία των άμαχων Παλαιστίνιων στη λωρίδα της Γάζας.

κ. Μακρυπίδη
Μπορείτε σας παρακαλώ πολύ, να ρωτήσετε τον κ. Παμπούκη, να μας πει, αν τα κεφάλαια αυτά είναι του Κατάρ ή άλλων;
Δείτε εμείς τι ξέρουμε, και πείτε μας αν είναι έτσι;

«Η κρατική εταιρεία Qatar Petroleum σχεδιάζει, σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους, να επενδύσει $22,8 δις τα επόμενα πέντε χρόνια, για την ανάπτυξη της ενεργειακής βιομηχανίας της χώρας. ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Μεταξύ των επενδύσεων αυτών εντάσσεται και η προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας από το 2011 έως το 2036 ισχύος 5.400 megawatts, καθώς και η οικοδόμηση διεθνών συνεργασιών, όπως με την Canadian Natural.
Τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν το 14% των σχετικών παγκοσμίων αποθεμάτων, τοποθετώντας τη χώρα στην τρίτη υψηλότερη παγκοσμίως θέση, μετά τη Ρωσία και το Ιράν», (Σημείωση της ΚΙΝΗΣΗΣ: Αλήθεια, τι γίνεται με τον αγωγό από τη Ρωσία; Τίνος την γεωπολιτική πολιτική εξυπηρετεί το ΠΑΣΟΚ; Της χώρα μας;)
«Στόχος της χώρας» του ΚΑΤΑΡ πάντα, «είναι να φτάσει η παραγωγή φυσικού αερίου τους 77 εκ. τόνους το 2010.

Tο Κατάρ έχει επιτρέψει τις ξένες επενδύσεις στα πεδία φυσικού αερίου.
Η Qatar gas αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ των Qatar Petroleum, της Γαλλικής Total S.A. (Πηγή ΕΔΩ κι αν θυμάμαι καλά πήγε και στο Παρίσι ο πρωθυπουργός),  της αμερικανικής ExxonMobil (Πηγή ΕΔΩ κι αν θυμάμαι καλά πήγε και στην Αμερική ο πρωθυπουργός. Η ανακοίνωση μάλιστα της επίτευξης της συμφωνίας έγινε την ώρα που ο κ. Παπανδρέου "πάταγε" το πόδι του στην Αμερική), της ιαπωνικής Mitsui (Πηγή ΕΔΩ), η οποία έχει θυγατρική την Champions Pipe & Supply, Inc, που όπως βλέπετε στο link παραπάνω πουλάει σωλήνες από χάλυβα (OCTG) για το πετρέλαιο και την παραγωγή φυσικού αερίου και άλλων προϊόντων σιδήρου και χάλυβα για τη βιομηχανία της ενέργειας και την Marubeni ιαπωνική εμπορική εταιρεία, μια από τις μεγαλύτερες γενικές εμπορικές εταιρείες στην Ιαπωνία. (Πηγή ΕΔΩ και πάμε ένα στοίχημα ότι το επόμενο μεγάλο ταξίδι του Πρωθυπουργού θα είναι στην Ιαπωνία).

Και συνεχίζει ο κ. Παμπούκης: «Το 2007 το Κατάρ κατέστη ο πρώτος παγκοσμίως εξαγωγέας LNG».

Είδατε το Κατάρ κ. Παμπούκη;! Είδατε προκοπή το Κατάρ. Του χρόνου ακόμα πιο πρώτο! Μα τι λέω; Πιο μπροστά κι απ’ το πρώτο.
«Αυτό να δω και χαλάλι
το ΚΑΤΑΡΑΝΑΜΕΝΟ Πλατυγιάλι»,
είπε ο ποιητής κι έκοψε για πέρα. Για τα μέρη εκείνα που δεν έχουν "γιορτές και σχόλες", αλλά έχουν Dolphin Project (Το μεγάλο «κόλπο» του κόλπου) που αφορά την μεταφορά φυσικού αερίου και στο οποίο συμμετέχουν το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν.
Είπε επίσης ότι «παράλληλα, προγραμματίζεται μεταφορά φυσικού αερίου προς το Πακιστάν (Gulf- S.Asia Pipeline/GUSA), και ακόμα υλοποιώντας το σχέδιο Energy City Qatar (ECQ) ύψους $2,6 δισ., το Κατάρ φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τις σημαντικότερες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων»
Έδωσε μάλιστα και παρά πέρα διευκρινήσεις «Οι συνολικές θέσεις εργασίας», είπε, «που θα δημιουργηθούν από την επένδυση θα φτάσουν περίπου τις 1.500, ενώ η χρήση θερμοκηπίων άλγης για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα που θα εκπέμπεται από τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, τον καθιστά τον πιο καθαρό σταθμό του είδους στην Ευρώπη»

Δεν είπε όμως τίποτα για τις θέσεις που θα χαθούν.
Θα μου πείτε ποιες θέσεις;
Υπάρχουν θέσεις στον Αστακό;
Ενημερώστε κ. Μακρυπίδη τον κ. Παμπούκη, ότι η φεουδαρχία προηγήθηκε του καπιταλισμού. Πόσο πίσω δηλαδή πρέπει να πάμε;

Αυτή τη στιγμή στη γύρω περιοχή υπάρχουν επιδοτούμενοι αγρότες, επιδοτούμενοι και μη άνεργοι, κάτι μικρο-ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, μερικοί ψαράδες, μερικοί εργάτες ιχθυοκαλλιεργιών και κάποιοι μικρο-μικροί έμποροι. Είναι δεν είναι καμιά πεντακοσαριά!
Αλλά μην του το πείτε. δεν θα καταλάβει το συλλογισμό. Πείτε του απλά, ότι η προπαγάνδα "πέρασε". Την πιστέψαμε.
Όλοι εδώ κάτω ανυπομονούμε να παρατήσουμε ότι φτωχό και μίζερο κάνουμε και να πάμε να γίνουμε πλούσιοι και χλιδάτοι εργάτες στην επένδυση.
Κι όταν λέω όλοι, δεν εννοώ τους Αστακιώτες μόνο.
Όλη την Αιτωλοακαρνανία εννοώ.

Αν θέλει να πουλήσει το λιμάνι, να του πείτε, να το πουλήσει, αλλά να μας βάλει για δουλειά όλους.
Τι να μας κάνουν 1.500 θέσεις; Καμιά κατοστοί... είναι μόνοι οι γνωστοί μου άνεργοι.
Ας φανταστεί, να του πείτε, πόσους ξέρουν αυτοί.
Δεν είμαστε πολλοί να του πείτε. Καμιά δεκαριά χιλιάδες.
Να το πουλήσει λοιπόν, αλλά να βρει δουλειά σε όλους. Γιατί το Πλατυγιάλι ανήκει σε όλους μας. Σε όλον τον ελληνικό λαό. Αυτός το πλήρωσε. Με λεφτά της τσέπης του. Οι δημόσιες δαπάνες βλέπεις;! Και με κοινοτικά κονδύλια, που δεν μπόρεσε να τα διεκδικήσει από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, γιατί τα πήραν αυτοί που το βάλανε ενέχυρο στις τράπεζες, για να τους πάρουν ΤΟ ΛΙΜΆΝΙ οι τράπεζες, και να το πουλήσουν στο Κατάρ. Γιατί το deal δεν το έκανε ο κ. Κουβέλης και ο κ. Μανιάτης, όπως μας είπε. Οι πιστωτές το κάνανε και το βρήκαν έτομο οι εκποιητές και τρέξαν να πρόλάβουν. 

Να μας βάλει λοιπόν, όλους για δουλειά, γιατί οι 1.500 θέσεις είναι λίγες. Δυστυχώς πολύ λίγες.

Άσε δηλαδή που απ’ ότι μαθαίνουμε οι θέσεις δεν είναι 1.500 αλλά 300 μόνο στην κατασκευή της μονάδας, και μόνο για τα δύο χρόνια που απαιτεί η κατασκευή της, συν 15 έως 50 θέσεις όταν αυτή βρίσκεται σε λειτουργία και μετά "τέρμα τα δίφραγκα".
Αυτό μην του το πείτε εσείς, για να μην εκτεθείτε. Αφήστε το σε μας.
Άντε να του κάνουμε τη χάρη πείτε του μόνο, για να μην πει ότι κάνετε κακές παρέες, να τις κάνουμε 200 τις εν λειτουργία.
300ες λοιπόν και 200ες μας κάνουν 500ες.... 
Άντε καλά 535, για να μη λέει ότι κόβουμε. Οι υπόλοιπες που είναι;

Μάλλον θα είναι στο θερμοκήπιο (Τι καταραμένο φαινόμενο κι αυτό;) και στην καλλιέργεια της άλγης. 
965 άνθρωποι δηλαδή από επιδοτούμενοι αγρότες θα γίνουν μισθωτοί αγρότες της θάλασσας, (Να κουφαθώ τώρα ή να το αφήσω για αργότερα;) που θα καλλιεργούν φύκια, για μεταξωτές κορδέλες ίσως, αλλά οπωσδήποτε και για ένα κομμάτι ψωμί.
Γιατί μην μου πείτε κ. Μακρυπίδη, ότι ο κ. Παμπούκης θα αγωνιστεί για το δίκιο του εργάτη, γιατί θα το σκίσω το VERCAGE που δεν φοράω.

Φεουδαρχία, δεν λέγεται αυτό κ. Μακρυπίδη;
Φεουδαρχία δεν λέγεται, όταν ελάχιστοι άνθρωποι ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις γης. Όταν η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι χωρίς δική τους γη. Όταν οι σχέσεις στη πολιτειακή οργάνωση είναι ιεραρχικές, προσωπικές και αμοιβαία δεσμευτικές. Πάνω απ' όλα ο Θεός κι από κάτω ο εμίρης σήμερα, ο βασιλιάς από τον 15ο αιώνα έως τον 17ο και παράκατω ο υπουργός, ο βουλευτής κι ένα σωρό άλλοι σύγχρονοι φεουδάρχες. Και στον πάτο αυτής της κοινωνίας οι καλλιεργητές φυκιών, δηλαδή οι δουλοπάροικοι.

Είμαι βέβαιος κ. Μακρυπίδη, ότι εσείς αλλά και άλλοι σε καμία περίπτωση δεν θέλετε για δουλοπάροικους τους Ξηρομερίτες και τους Αιτωλοακαρνάνες. Και αυτό το εννοώ.
Πείτε λοιπόν σ’ αυτούς που μας θέλουν τέτοιους, ότι δεν θα είμαστε υποτακτικοί τους. Δε θέλουμε δουλειά για 1.500ους ΜΟΝΟ. Θέλουμε εργασία για όλους μας. Θέλουμε

Αν δεν μπορείτε να το κάνετε, να μην πουλήσετε τίποτα απ’ αυτό που σας δώσαμε να διαχειριστείτε, για το δικό μας καλό.
Αυτό θα το βρούμε μόνοι μας.
Αυτά να πείτε στον κ. Παμπούκη, στον κάθε κ. Παμπούκη, αλλά και σε κάθε φεουδάρχη, που θα βρείτε στο δρόμο σας.

Όλα αυτά κ. Μακρυπίδη (και συγνώμη για το προσωπικό χαρακτήρα της ανάρτησης, αλλά αφορμής δοθήσης από την απάντηση του υπουργού και μόνο. Άλλωστε τα παραπάνω, πιστεύω να το έχετε αντιληφθεί, απευθύνονται σε όλους όσους βρίσκονται στα κέντρα λήψεις των αποφάσεων και μας εκπροσωπούν) δεν είναι γιατί νοιάζομαι για το Πλατυγιάλι περισσότερο από σας. Όλοι το ίδιο νοιαζόμαστε. Εσείς ίσως και πιο πολύ.
Είναι όμως, γιατί εσείς είστε ένας απ’ αυτούς, που την Αιτωλοακαρνανία την αγαπούν, την ζουν και την χαίρονται, όταν αυτή δεν τους πληγώνει, ενώ εμείς είμαστε απ’ αυτούς που την Αιτωλοακαρνανία την αγαπούν, την ζουν και την "ζώνονται", γιατί πάντα αυτή τους πληγώνει.