Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Η ΚΑΤΑΡ(Α) ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ

Της Βάσως Σιούτη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 25 Ιουλίου 2010
Ο σκεπτικισμός και η αμφισβήτηση έχουν διαδεχθεί τον αρχικό ενθουσιασμό που καλλιεργήθηκε για την επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας που παρουσιάστηκε ως «πράσινη», ενώ είναι χαρακτηριστικό του κλίματος ότι την υποστήριξή του για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με το αμφιλεγόμενο καύσιμο LPG απέσυρε και ο δήμαρχος Αστακού, Παναγιώτης Στάικος, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.
Πριν από λίγες μέρες στην περιοχή δημοσιοποιήθηκε επιστολή του δημάρχου, με την οποία καταγγέλλει προσπάθειες αποπροσανατολισμού: «Πριν από λίγους μήνες ακούσαμε από επίσημα κυβερνητικά χείλη για μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ, για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στο Πλατυγιάλι με τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Φαίνεται όμως ότι επρόκειτο για μνημόνιο αποπροσανατολισμού, αφού η τιμή που προτείνουν οι προμηθευτές του Κατάρ είναι διπλάσια των διεθνών τιμών, όπως έγραψε και ο "Κόσμος του Επενδυτή"». Οι δε θέσεις εργασίας δεν ήταν χιλιάδες όπως διαφήμιζαν οι κομματικοί ντελάληδες, αλλά λιγότερες από 140. Το παραμύθι τελείωσε, δεν τσιμπάει κανείς πλέον. Μόνο οι κομματικοί ντελάληδες το συνεχίζουν για ψηφοθηρικούς λόγους και για να καλύψουν την οσφυοκαμψία τους απέναντι στο ΔΝΤ».
Υστερα από αυτή την επιστολή, που έχει γείρει σημαντικά τη ζυγαριά της κοινής γνώμης στην περιοχή, δημιουργούνται νέα ερωτήματα για την επένδυση που αδειοδοτήθηκε σπάζοντας κάθε ρεκόρ ταχύτητας διαδικασιών, αλλά εδώ και λίγο καιρό παραμένει στάσιμη.
Εντός των ημερών αναμένεται και σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου του Αστακού, όπου θα προταθεί να αρθεί η έγκριση που είχε δοθεί για τη δημιουργία της μονάδας.
Η δημιουργία αυτής της μονάδας είχε παρουσιαστεί αρχικά ως «πράσινη επένδυση» του Κατάρ στην Ελλάδα, η οποία θα αφορούσε τη μεταφορά και αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Αστακό και την παραγωγή βιοκαυσίμων. Το πρότζεκτ είχε και επικοινωνιολόγο, τον Γ. Σεφερτζή, επί χρόνια σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου.
Στην κοινοπραξία του Αστακού το Κατάρ συμμετέχει με 33%. Τις διαδικασίες στην Ελλάδα κινούν ο Ι. Αντωνιάδης Σπορίδης, εκπρόσωπος της εταιρείας Rosebud, που συμμετέχει επίσης με 33% (δημιουργήθηκε τον Μάρτιο με κεφάλαιο 25.000 ευρώ, ως θυγατρική ομώνυμης εταιρείας με έδρα τη Γερμανία). Στενός συνεργάτης του είναι ο Γ. Σεφερτζής, ο οποίος έχει επισκεφτεί πολλές φορές την περιοχή, συμμετέχοντας ακόμα και σε νομαρχιακά συμβούλια, όταν συνεδρίαζαν για το θέμα, προσπαθώντας να τους πείσει ότι η επένδυση θα έχει μόνο θετικές συνέπειες για την περιοχή.
Τελευταία, όμως, άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό ότι η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για την οποία ενδιαφέρεται το Κατάρ, θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το ρυπογόνο LPG (για πολλούς αμφισβητούμενης ασφάλειας, το οποίο παράγεται κατά την επεξεργασία πετρελαίου).
Στο Κατάρ σήμερα αναγκάζονται να το καίνε, προκαλώντας μεγάλες τιμές διοξειδίου του άνθρακα, για το οποίο από το 2013 θα πληρώνουν πρόστιμα. Γι' αυτό και έδειξαν ενδιαφέρον στην πρόταση μεταφοράς του στον Αστακό, καθώς έψαχναν τρόπους διάθεσής του, προκειμένου να απαλλαγούν από τους ρύπους.
Η Rosebud, που συμμετέχει στην κοινοπραξία, είχε καταθέσει, διά του εκπροσώπου της Ι. Αντωνιάδη Σπορίδη, πρόταση δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα από μια μονάδα παραγωγής άλγης (φύκια) η οποία θα χρησιμοποιείται για να παραχθούν βιοκαύσιμα.
Οι κινήσεις πολιτών της περιοχής όμως θεωρούν ότι θα υπάρξει μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της μονάδας παραγωγής άλγης στη δέσμευση του διοξειδίου, για την οποία, όπως αναφέρουν: «Δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία, σε αντίθεση με την σπουδή που επιδεικνύεται για την προώθηση της μονάδας LPG».
Την άποψή τους ενισχύουν πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ, Α. Ατίγια, να μιλά μόνο για τη μονάδα LPG, ενώ αποστάσεις συνεχίζει να κρατά και η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία δηλώνει με νόημα ότι η ίδια δεν έχει υπογράψει για το LPG.
Ερωτήματα, όμως, υπάρχουν και για τον εκπρόσωπο της Rosebud, Ι. Αντωνιάδη Σπορίδη, καθώς σε επιχειρηματικές δραστηριότητές του στο παρελθόν δεν υπήρξε ιδιαίτερα συνεπής. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2126, 21/3/02, οι αρμόδιες αρχές είχαν αναγκαστεί να ανακαλέσουν την άδεια της προηγούμενης εταιρείας του, «FUTURE Εισαγωγική-Εξαγωγική Α.Ε.», γιατί δεν υπέβαλλε ισολογισμούς και δεν συμμορφωνόταν με την υποχρέωσή της να καλύψει το κατώτατο ύψος του ποσού που απαιτούνταν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣ: Τον κ Πρόεδρο του
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Νομαρχιακού Συμβουλίου
Αιτωλοακαρνανίας.

΄Αξιότιμε κ Πρόεδρε

Σε όλα σχεδόν τα Μέσα ενημέρωσης , σήμερα , υπάρχει αναφορά στην «αποχώρηση» των επενδυτών του Κατάρ από τον Πλατυγιάλι του Αστακού.
Υπενθυμίζω ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο του Νομού μας στην Συνεδρίαση της 3ης Μαΐου 2010 με την υπό αριθμό 75/2010 απόφαση του κατά πλειοψηφία και γνωμοδότησε θετικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που αφορά την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ
Μετά την απόφαση για την «αποχώρηση» των επενδυτών από την περιοχή και επειδή δεν υπάρχει άλλος λόγος και για να μην δημιουργηθούν ενδεχομένως συνθήκες για άλλου είδους επενδύσεις στην περιοχή , που θα στηρίζονται σε εκείνη την απόφαση , παρακαλούμε για την άμεση συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο των νέων εξελίξεων , με τελικό σκοπό την ακύρωση της Παραπάνω απόφασης μας , τουλάχιστον ως προς το σκέλος της θετικής γνωμάτευσης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.). , έτσι ώστε να επανέλθει και να ισχύουν οι όροι που υφίσταντο πριν από αυτήν την απόφαση.


Αγρίνιο 20 Οκτώβρη 2010 Για την Ν.Α.Σ.


Γιώργος Β. Σολτάτος