Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Χθες, 22 Σεπτεμβρίου του 2010, στη Συνέλευση της Κίνησης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο αποφασίστηκε η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί και με άλλους φορείς και συλλογικότητες που το επιθυμούν, για την αποτροπή της υλοποίησης της «Επένδυσης του Κατάρ» στο Πλατυγιάλι του Αστακού, γιατί θεωρούμε ότι αυτή αλλάζει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής μας προς κατευθύνσεις, για τις οποίες η τοπική κοινωνία, ποτέ δεν έχει αποφασίσει, δεν έχει συναινέσει και δεν πρόκειται να ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ.
Ταυτόχρονα η υλοποίησή της θέτει σε περιβαλλοντικό και οικολογικό κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.
Για την οικονομική συμβολή μας σε αυτή την κοινή προσπάθεια και για την ενημέρωση προς τούτο των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας αναλάβαμε την ευθύνη διοργάνωσης Ανοιχτών Εκδηλώσεων στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στη Ναύπακτο και όπου αλλού χρειαστεί.
Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι εισηγητές αυτών των εκδηλώσεων.
Ταυτόχρονα συνυπογράψαμε την Ανακοίνωση - Καταγγελία και το Ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα των Πολιτών και των Φορέων του Δήμου Αστακού, έτσι όπως αυτή διατυπώθηκε μετά από τη συνέλευση που πραγματοποίησε η ΠΑΝ.ΣΥ., η Κίνηση Πολιτών Αστακού και οι Φορείς της πόλης στις 13 Αυγούστου του 2010 στον Αστακό και η οποία επισυνάπτονται.

ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΕΚΕΙ

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

.....................................................................

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ

  • Το 1984 η τέως Ε.Τ.Β.Α (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης) με χρηματοδότηση από τα Μ.Ο.Π (Μεσογειακά -Ολοκληρωμένα Προγράμματα ) προσπάθησε ανεπιτυχώς να κατασκευάσει στο Πλατυγιάλι Αστακού την πρώτη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ (Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή) στην Ελλάδα.
Η επένδυση που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ στοίχισε στον Ελληνικό λαό 16 δις δρχ. σε τιμές 1995.
  • Το 1990 η Ε.Τ.Β.Α ως ιδιοκτήτρια εταιρία προσπαθεί να “ξεφορτωθεί” τη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ και να την πουλήσει στην Ελβετική εταιρία C.B.I με σκοπό την κατασκευή μεγάλης μονάδας καύσης τοξικών αποβλήτων που θα προέρχονταν από χώρες κύρια της Δυτικής Ευρώπης.
Σύσσωμος ο λαός της περιοχής και της Αιτωλοακαρνανίας αποτρέπουν το ενδεχόμενο.
  • Το 1992 η Ε.Τ.Β.Α Α.Ε σε πείσμα της βούλησης του λαού της περιοχής και της Αιτωλοακαρνανίας, προσπαθεί και πάλι ανεπιτυχώς να πουλήσει το Πλατυγιάλι στην Εβραϊκή εταιρία LYPSA, με σκοπό την κατασκευή μεγάλης μονάδας παραγωγής πράσινης αμόλυβδης βενζίνης, υψηλών οκτανίων και αποθήκευσης σε δεξαμενές, μεγάλων ποσοτήτων βουτανίου που θα προέρχονταν από την διύλιση της.
Σύσσωμος ο λαός της περιοχής και του νόμου γενικότερα αποτρέπουν και αυτό το ενδεχόμενο.

Το 1994-95 ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας και οι Φορείς τους απαιτούν: ΤΗ ΜΕΤΑΡΟΠΗ ΤΗΣ ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ.

  • Το 1996 - 97 η πολιτεία με Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους και κάτω από ένα αυστηρά δεσμευτικό επιχειρησιακό πλάνο χρηματοδοτεί την μετατροπή της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ σε ΛΙΜΑΝΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ-ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ που σε συνδυασμό με την θεσμοθετημένη ελεύθερη ζώνη ΠΔ 330/1990 (νόμος Α. Πεπονή) θα έβαζε την περιοχή και την δυτική Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.
  • Το 1998 νέα ιδιοκτήτρια της κατ΄ ευφημισμό πλέον ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ είναι η εταιρία ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ η οποία αναλαμβάνει την εκτέλεση των επιπλέον έργων υποδομής λαμβάνοντας χρηματοδότηση με ύψος επιδότησης 58% πολύ υψηλό για την εποχή. Για την χρηματοδότηση της ανέλαβε και την συμβατική υποχρέωση να προσελκύσει επενδυτές στην βιομηχανική περιοχή και να λειτουργήσει το λιμάνι, σε αντίθετη περίπτωση ήταν και είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει τα ποσά των χρηματοδοτησεων.
Η εν λόγω επένδυση στοίχισε στον Ελληνικό λαό 44 δις δρχ. σε τιμές 2000.
  • Το 2007 η ιδιοκτήτρια εταιρία ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ της κατ΄ ευφημισμό πλέον ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ, με την ανοχή της τότε κυβέρνησης , επιχειρεί να εγκαταστήσει στο λιμάνι του Πλατυγιαλιού την Ιταλική εταιρία EDISON με σκοπό την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη τον λιθάνθρακα ισχύος 750 MW ετησίως. Την πραγματοποίηση της εν λόγω επένδυσης ακυρώνει στην πράξη για άλλη μια φορά ο ξεσηκωμός του λαού της περιοχής, αφού και αυτή η επένδυση δεν μπορούσε να εγκατασταθεί στο χώρο του πλατυγιαλιού με βάση την Κ.Υ.Α (Κοινή Υπουργική Απόφαση) 2547/1997 ως μονάδα υψηλής όχλησης και επικινδυνότητας .
  • Το 2010 οι νέοι ιδιοκτήτες / Τραπεζίτες της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ και η σημερινή κυβέρνηση, που λειτουργεί ως μεσίτης, επιχειρούν από κοινού να εγκαταστήσουν “παράνομα” και σε πείσμα της βούλησης της τοπικής κοινωνίας και εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας1100MW με πρώτη ύλη το L.P.G (Μείγμα βουτανίου-προπανίου) με υψηλούς δείκτες ρίπων και επικινδυνότητας.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ:

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ !!!!!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ
ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 26 ΧΡΟΝΙΑ
ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ
ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ
ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙΟΥ
ΩΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ - ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ
ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΥΖΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

.....................................................................

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Σήμερα στις 13 Αυγούστου 2010 στην παραλία του Αστακού πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών και φορέων του δήμου Αστακού ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη το LPG (μείγμα βουτανίου – προπανίου )από όμιλο εταιρικών συμφερόντων του κράτους του ΚΑΤΑΡ. Την εκδήλωση οργάνωσε η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ και έλαβε μεγάλης ανταπόκρισης από τους κατοίκους του αστακού και των γύρω περιοχών οι οποίοι βλέποντας να ακυρώνονται τα σχέδια λειτουργίας του λιμανιού ως εμπορικού και διαμετακομιστικού, ένωσαν την φωνή τους με την επιτροπή αγώνα ενάντια στην δρομολογούμενη επένδυση που Θα οδηγήσει στην κατάργηση του λιμανιού και την ερημοποιιση της περιοχής. Τα μέλη της επιτροπής ενημέρωσαν για το ιστορικό του λιμανιού και τα δισεκατομμύρια Ευρωπαϊκών και Εθνικών κονδυλίων που δαπανήθηκαν για την κατασκευή του. Υπενθύμισαν τις αποφάσεις των κατά περιοδους κυβερνήσεων λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αιτήματα των πολιτών και φορέων της περιοχής του νομού για την λειτουργία του λιμανιού ως ΕΜΠΟΡΙΚΟ – ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ. Επισης εγινε και σχετικη ενυμερωση από ειδικο επιστημονα οσον αφορα τις επιπτωσεις , της συγκεκριμενης επενδυσης, στο περιβαλλον και μικροκλιμα της περιοχης που θα υποστει ριζικες αλλαγες αν αυτή γινει πραγματικοτητα καθως και στην επιβαρινση της υγειας των πολιτων!
Μετά από τον διάλογο με τους συγκεντρωμένους πολίτες και φορείς η ΑΞΙΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ. ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΑΣΤΑΚΟΥ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ – ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ (Είναι ελεύθερη ζώνη) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΑ 2545/97 η οποία δεν επιτρέπει την εγκατάσταση μονάδων υψηλής όχλησης και επικινδυνότητας .

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ :

Να ακυρωθεί τώρα η δρομολογούμενη θανατηφόρα ηλεκτροπαραγωγική επένδυση του ΚΑΤΑΡ με πρώτη ύλη το LPG στο ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ
Να μην ξαναπροταθει από τις κυβερνήσεις και από κανένα ιδιώτη επενδυτή η εγκατάσταση τέτοιων θανατηφόρων επενδύσεων
Να μην αλλάξει ο χαρακτήρας του λιμανιού και της ΒΙΠΕ και να ακυρωθούν τα όποια σχέδια για μετατροπή των εγκαταστάσεων σε κέντρο ηλεκτροπαραγωγής με καύση επικίνδυνων αέριων – ορυκτών ή σκουπιδιών.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :


  • · ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  • · ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΑΥΤΗΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΣ.

  • · ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

  • · ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙΟΥ – ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙΟΥ – ΠΑΡΑΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ

ΛΙΜΑΝΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ – ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΖΩΗ.

ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΨΗΦΙΣΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
6977429865 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΟΛΗΣ
6972228484 ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ
6972536616 ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΝΤΖΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: